Látogatóink  

Jelenleg 7 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Nemzeti ünnep 2023

Petőfi Sándor születésének 200. és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 175. évfordulójáról emlékeztünk meg 2023. március 14-én.

Nemzeti ünnep

Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését.

Barkaszentelés

Ennek a korszaknak köszönhetjük himnuszunk keletkezését, nemzeti zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra.

Nemzeti ünnep

Iskolánk tanulói a templomkertben, a hősi emlékműnél gyülekeztek, ahol a 6. osztályosok előadásával idéztük fel a korabeli eseményeket. Petőfi Sándor naplója és versei mellett Arany János, Vörösmarty Mihály, Kosztolányi Dezső és Illyés Gyula művei repítettek bennünket vissza az időben.

A gyerekek műsora után Suhajda Antal polgármester ünnephez kapcsolódó gondolatait hallgathattuk meg, majd Csehi Zoltán képviselő és Dr. Réthey-Prikkel Miklós elhelyezte az emlékezés koszorúját.

Nemzeti ünnep

Nemzeti ünnep

Nemzeti ünnep

Az ünnep képekben ide kattintva megtekinthető!

 

   
© Akasztói Általános Iskola