Látogatóink  

Jelenleg 2 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Advent 1. vasárnap

Advent

Ágh Tihamér: Adventkor

 Ködös hajnal-órák, tejszínű reggelek,

A földön sárguló, elkínzott levelek.

Az ég hólyagszemén nem tör át a nap,

Sugárnyalábja felhőtlen megakad.

Az ősz lassan lépked, majd télbe borul,

És ahogy megvirrad, már be is alkonyul...

Este tompa fények remegnek az utcán,

Megtörnek a tócsák fodrozódó foltján.

De a hétköznapok bágyadt szürkesége

Nem törheti meg azt, ami bennünk béke.

Lelkünkben reménység, a szívünkben áldás:

Ránk köszöntött advent,

Boldog karácsony-várás.

Az advent az ünnepekre való ráhangolódás, a készülődés ideje.

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

A latin eredetű szó – adventus – eljövetelt jelent. Jézus megszületésére való várakozás, a lelki felkészülés, a reményteli várakozás időszaka. Advent időszakában ráhangolódunk az ünnepekre, ezt jelzi hetente a gyertyagyújtás is.

Az adventi ünnep eredete az V-VI. századba nyúlik vissza. Abban az időben az emberek koszorút fontak vesszőből, fűzfából és fenyőágakból, amelyet arany vagy piros színű szalaggal díszítettek.

Minden egyes szín, forma sajátos jelentést hordozott. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, az arany és a sárga pedig a fényé. A kör alakú forma az örökkévalóságot jelképezte.

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila, mert a katolikus hagyományok szerint az advent színe a lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe, a koszorú négy gyertyája közül – a meggyújtás sorrendjében – az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín. Manapság sokan már különböző színű gyertyákkal díszítik az adventi koszorút, zöld, sárga, kék, fehér, arany, ezüst, narancssárga, szinte bármilyen színű lehet. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

Mi hétfőn reggel (november 30.) az iskolában meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját, amely a hitet jelképezi. A katolikus szimbolika szerint az első gyertya utal Ádámra és Évára – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást. Az elkövetkező hetekben is meggyújtjuk hétfőnként az adventi koszorúnk gyertyáit, egészen a kis Jézus eljöveteléig.

Az első gyertyát Hubert Emese Kata 8. b osztályos tanuló gyújtotta meg.

Advent

 Advent

Advent

Advent

Advent

Advent

Advent

Köszönjük a koszorú elkészítését Andriska Marianna tanárnőnek és a kreatív szakkör tagjainak!

 

 

   
© Akasztói Általános Iskola